Sam Willemse van dorpsclub naar profvoetbal

Sep 09, 2020

Large b81dd28b

https://www.hcnieuws.nl/lokaal/mensen/361878/sam-willemse-van-dorpsclub-naar-profvoetbal

 

VIJFHUIZEN Vanaf de eerste keer dat Sam Willemse met zijn korte pootjes bij DSOV tegen een bal trapte wist hij het. Profvoetballer wilde hij worden. Stapje voor stapje, treetje voor treetje ging hij hogerop en speelt zich momenteel bij Eerste Divisionist Almere City FC in de kijker. “Dit jaar moet mij veel gaan brengen

Op zijn vierde al rende kleine Sam op Zijdewinde de longen uit zijn lijf. Zoals bij alle kabouters volgens het ijzersterke principe ‘waar de bal is, is de man’. Op zijn zevende al meldde zich HFC Haarlem. De scout van de Roodbroeken zag hem acteren in de E1, terwijl hij wat leeftijd betreft nog in de F-jes thuishoorde. En was onder de indruk. Sam maakte de overstap en speelde op jonge leeftijd al tegen jeugdteams van Ajax, Volendam en andere clubs uit het betaald voetbal. Totdat SV Hoofddorp aan de poort aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord rammelde. Voetbalclub Haarlem hield op te bestaan en de polderclub was hevig geïnteresseerd in Sam en een aantal teamgenoten. Hij weet het nog goed. “Ik was 9 en werd in de D gezet. En speelde wéér tegen gasten die een jaar ouder waren. Het was fysiek zwaar, ook al omdat ik toen nog een klein, iel mannetje was.”

Onder druk presteer ik het best.

In het laatste van de twee jaar Hoofddorp toonde AZ, FC Utrecht en ADO Den Haag belangstelling. Dat het niets werd wijt Sam aan pure pech. “Ik deed mee aan het touwspringkampioenschap voor basisscholen en viel op mijn schouderblad. Ik had pijn en doordat ik fysiek niet in orde was werd ik niet aangenomen. Had ik er maar niet aan meegedaan.” Koninklijke HFC durfde het wel aan met hem, waarna Alphense Boys volgde. Sam, inmiddels niet klein meer, werd er opgeleid tot linkervleugelverdediger, Hij speelde in de hoogste klasse en leerde veel. Zeker tijdens dat internationale toernooi in Turijn waar hij de aalgladde aanvallers van Espanyol tegenover zich vond. “Tot op heden heb ik nog niet tegen zó’n goede tegenstander gespeeld.”

Na drie seizoenen keert Sam terug bij HFC. Hij wordt met open armen ontvangen. Totdat hij in de zomer van 2019 de stap zet naar spektakelclub FC Lisse, spelend in de Derde Divisie.

“FC Lisse. Een mooie club, veel supporters en jong als ik ben heb ik een aantal wedstrijden in het eerste gespeeld”, kijkt Sam (20) terug. Corona is nog onbekend als de Vijfhuizenaar in februari van dit jaar uitgenodigd wordt voor een stagedag bij de jonge profclub Almere City FC. Hij valt in positieve zin op en mag opnieuw een wedstrijd komen spelen. Maar daar gaat een dikke streep door. Nederland gaat op slot. Corona dicteert het leven. Om fit te blijven gaat Sam hardlopen en werkt hij zich met gewichten in het zweet. Almere City blijft in hem geïnteresseerd met als resultaat dat hij er nu in O21 speelt en tegen opnieuw alle topclubs van Nederland. Alleen een fors aantal treetjes hoger. Zo staat voor komende zaterdag de thuiswedstrijd tegen NEC op het programma.

De club barst werkelijk van jong talent en wil dit jaar kampioen worden.

Sam Willemse is zich ervan bewust dat het er nu om gaat. Dat hij zich nu moet bewijzen. Hij zal er alles aan doen. “Ik geloof in mezelf en dus gaat het goed komen. Onder druk presteer ik het best”, weet hij. “Het fijne is dat ik de juiste trainer heb om me daarbij te helpen: Hedwiges Maduro. Oud-international en oud-Ajaxspeler. Hij heeft alles meegemaakt in de voetballerij en heeft veel verstand van het spelletje. Het leuke is dat Hedwiges in Almere geboren is.” 

Sam staat aan het begin van een zwaar jaar. Zijn wedstrijden spelen, elke ochtend trainen, bij HBC een jeugdteam trainen en begeleiden en drie dagen per week naar het CIOS in Overveen waar hij de opleiding tot voetbaltrainer volgt. Aan het eind van dit schooljaar hoopt Sam het diploma voetbaltrainer TC 3 op zak te hebben én zijn debuut te hebben gemaakt in de hoofdmacht van Almere City. “De club barst werkelijk van jong talent en wil dit jaar kampioen worden en daarmee promoveren naar de Eredivisie. En reken maar dat ik mijn best doe om erbij te zijn.”

SVEN BOTMAN Wie ook bij een dorpsclub begon en grote stappen heeft gezet is de 20-jarige Badhoevedorper Sven Botman. Hij maakte kennis met voetbal bij RKSV Pancratius in zijn woonplaats en stapte in 2009 over naar Ajax. In augustus debuteerde hij in Jong Ajax om vervolgens in het seizoen 2019/2020 op huurbasis bij SC Heerenveen te spelen. Op 31 juli van dit jaar bereikten Ajax en de Lille OSC een akkoord over de transfer van acht miljoen naar deze Franse topclub. Enkele weken geleden hebben Ajax en Lille de transfer aangepast. Botman komt nu eerst een jaar uit op huurbasis en maakt daarna de definitieve overstap. 

Het bijzondere aan deze transfer is dat de boomlange centrale verdediger nooit in het eerste van Ajax heeft gespeeld.

De verzoeken van deze krant voor een interview met Sven Botman zijn nog niet gehonoreerd.